Deelnemer 26

JEANNE VAN DER HEIJDEN

Ongeveer acht jaren geleden zag ik een advertentie staan voor een beeldhouwcursus.  Aangezien ik graag een beeld wou hebben voor in de tuin, leek mij een mooi moment omdat dat zelf maar gaan te maken. Vanaf dit moment heeft het mij niet meer losgelaten en ben ik er voor gegaan.
Werken met steen is voor mij een grotere uitdaging dan met keramiek. Een steen bewerken en de mogelijkheden om de vorm van de steen te ontdekken probeer ik de steen zo te vormen dat het uiteindelijk een beeld wordt zoals ik had gedacht  en verrast te zijn wat voor mooi resultaat dat geeft als het is gepolijst.
Ik heb vijf jaren les gehad waar ik de basis heb geleerd, maar het echte werk hebben de Hakkers van D”n Einder mij geleerd. Omgaan met een puntbeitel,schuren inzicht krijgen in 3D werken en wat machinaal mogelijk is. Je staat dan niet eindeloos te zagen met  de hand waar veel tijd in gaat zitten. Als ik met een vraag zit van hoe nu, krijg ik advies en ondersteuning en kan dan beslissen wat ik er zelf mee doe.
Ik vind het leuk om mee te doen Met Kunst in Rooi en kan nu zeggen dat ik mij erop verheug. Ik ben de laatste jaren veel zelf verzekerder geworden en ik krijg nu de mogelijkheid om dat te laten zien.

Deelnemer 25

CEES VAN DE WIJDEVEN

Cees van de Wijdeven

Het beeldhouwwerk van Cees heeft meestal abstracte vormen. Hij werkt meestal met middelharde of harde steensoorten. Cees streeft ernaar om zijn beelden zo ruimtelijk mogelijk te maken, waardoor licht en schaduw een nieuwe dimensie aan het beeld toevoegen. Het leven van Cees heeft altijd in het teken van kunst gestaan. Na zijn middelbare schoolopleiding volgde hij de opleiding Industriële Vormgeving in Eindhoven. (kunstacademie) Hij kreeg daar les van bekende kunstenaars zoals Cees Bol en Har Sanders. Na zijn werkzame leven als zelfstandig bloemsierkunstenaar en docent bloemsierkunst is hij met groot enthousiasme gaan beeldhouwen. Hij werkt momenteel in twee beeldhouwgroepen, het Ar(t)senaal en den Einder. Op meerdere exposities was zijn werk al te zien.

Zijn werk is ook te zien op:  www.ceesvandewijdeven.nl

Deelnemer 24

HANS HOPPENBROUWERS

Schilderkunst en beeldhouwkunst

Na een 4-jarige creatieve opleiding aan de Nimeto te Utrecht heb ik reclame gestudeerd in Leiden. Tijdens mijn werk als docent reclame- en presentatietechnieken  aan de Ondernemersacademie van het Koning Willem College te ’s-Hertogenbosch ben ik naar de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk(B) gegaan. Ik heb daar de reguliere opleiding schilderkunst (5 jaar) gevolgd en daarna de 2-jarige specialisatie opleiding schilderkunst.
Met veel plezier schilder ik onderwerpen zoals dieren, mensen, strandleven en landschappen. Ik ben een liefhebber van de impressionistische schilderkunst. Isaac Israëls is mijn favoriete schilder.  In April 2015 heb ik mogen exposeren samen met andere schilders uit mijn familie in het Van Gogh Huis in Zundert. Verder heb ik geëxposeerd in:
Arendonk (B)  Hamond (B) Carpentras (Fr). Sint-Oedenrode, Breda,
 ‘s-Hertogenbosch
Naast het schilderen ben ik gaan beeldhouwen. In september 2015 heb ik me mogen aansluiten bij een gerenommeerd beeldhouwgezelschap “Het Ar(t)senaal” in Sint-Oedenrode.

Deelnemer 22

LIA BEKKERS


Ik ben sinds een jaar of 20  bezig met het beeldend vormgeven.
Cursussen heb ik gevolgd bij Pieter Breughel  in Sint-Oedenrode en Veghel.
Ik maak  gebruik van verschillende materialen zoals : klei-steen-was-gips
De beelden die ik maak zijn zeer divers. Vaak beeld ik personen uit of zie ik een vorm in de natuur die me aanspreekt. Verder zijn vogels ook een geliefd onderdeel van mijn werk. De beelden van Alberto Giacometti  spreken me erg aan. Het moeilijkste vind ik het maken van portretten, maar het is wel zeer boeiend om te doen. Een juiste uitdrukking te krijgen  in een portret is moeilijk maar uiteindelijk wil je toch dat het lijkt op de persoon die je gemaakt hebt. Alles is natuurlijk al een keer bedacht en gemaakt, het is de kunst om het net iets anders te doen en je eigen ziel en zaligheid in een beeld vast te leggen.

Lia Bekkers

Deelnemer 21

Eltjo Enter

Aangesloten bij beeldhouwers collectief het Artsenaal. Werkend in verschillende steensoorten, meestal abstract figuratief.
Beginnend met kijken naar de steen en het gevoel de vormgeving laten worden. Dat is wat het bewerken van de steen zo verrassend maakt.
Steeds verder ontwikkelen in techniek en toepassingen, dat maakt het “hakken” zo spannend en leuk.

Eltjo Enter

Deelnemer 20

HANNY DIJKERS

Hallo,
Ik ben Hanny Dijkers en al 20 jaar aangesloten bij het Ar(t)senaal.
Ik werk vooral abstract in niet al te harde steen.
Als afwisseling boetseer ik portretten van mijn kleinkinderen.

Deelnemer 19

CHIEL VERMAAT

Tijdens een workshop in 2003 ontstond bij Chiel Vermaat de passie voor het hakken van beelden uit steen. Er volgden vele workshops en cursussen en inmiddels  heeft Vermaat al diverse (solo)exposities op zijn naam staan en duidelijk een eigen stijl ontwikkeld.
Chiel werkt voornamelijk abstract en gebruikt uiteenlopende steensoorten als serpentijn, arduin, albast en marmer. Inspiratie haalt hij uit de wereld om zich heen. Alledaagse dingen uit de natuur kunnen zijn creativiteit prikkelen. Daarbij is hij groot bewonderaar van Henry Moore, meester in het bewerken van harde steensoorten en Daniel Baradza, een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Shona-kunstenaars.
In zijn eigen atelier aan de Bolle Akkers te Sint-Oedenrode bewerkt Chiel de stukken natuursteen geduldig met zijn hamer en beitel. “Het werken met steen is voor mij een ontdekkingstocht”, legt de kunstenaar uit. “Soms wordt een idee eerst in een model van klei of was vervaardigd, maar tijdens het overbrengen van het model op het stuk natuursteen pakt het resultaat wel eens anders uit. Dat heeft vaak te maken met de steensoort zelf.”
Voor Kunst in Rooi 2019 heeft Vermaat ook beelden vervaardigd voor kinderen.
Het is een gegeven dat kinderen veel interesse hebben en er vaak wonderlijke dingen in zien. Zeker als ze uitgedaagd worden om er een visie op te geven, komen er hele originele ideeën en namen tevoorschijn. Dit was de uitdaging om juist beelden voor kinderen te maken.
De sculpturen zijn te zien en te koop in zijn atelier en tuin aan de Bolle Akkers 11.

Chiel Vermaat 
Amateur beeldhouwer
Bolle Akkers 11
5491 NT Sint-Oedenrode
Tel: 0413-474634
E-mail: chielvermaat@kpnmail.nl